Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Βαλύρα:Χιλιάδες φίλοι τίμησαν τη γιορτή για τα 60 χρόνια του Αστέρα

Χιλιάδες φίλοι του Αστέρα Βαλύρας έδωσαν το παρόν στην Σαββατιάτικη γιορτή που έγινε στην πλατεία της Βαλύρας,για τα εξήντα χρόνια της ιστορικής μας ομάδας και την οικονομική του ενίσχυση.Το μουσικό πρόγραμμα κάλυψε η ορχήστρα ‘’Σταυρός του Νότου’’ και η συμμετοχή του κόσμου από τη Βαλύρα και τη γύρω περιοχή ήταν εντυπωσιακή.Το γλέντι και ο χορός κράτησαν μέχρι τις 04:00 το πρωί και όλοι διασκέδασαν με τη ψυχή τους.Προσφέρθηκε άριστης ποιότητας καλοψημένη γουρνοπούλα και άφθονη μπύρα,ενώ έγινε και λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα. Η οικονομική κατάσταση του Αστέρα είναι δυσχερής και η εκδήλωση αυτή ήταν μια τονωτική ένεση για τον ιστορικό μας Σύλλογο.Θα χρειαστεί περαιτέρω να βάλουμε το χέρι στη τσέπη όλοι μας, καθώς και οι απανταχού της γης Βαλυραίοι, για να μπορέσει η ομάδα να σταθεί αξιοπρεπώς στο νέο πρωτάθλημα.Δυστυχώς τα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στη Βαλύρα είναι λίγα,καθώς πολλά προτιμούν τις καφετέριες και τα μπαράκια. Οι ξένοι – εκτός Βαλύρας – για να έλθουν να παίξουν, θέλουν γερό χαρτζιλίκι.Πέρασαν οι εποχές που αυθόρμητα έρχονταν ποδοσφαιριστές από την Καλαμάτα κυρίως, καθώς και από άλλα μέρη της Μεσσηνίας, για να παίξουν μπάλα στον Αστέρα με μια πορτοκαλάδα. Από τις αρχές της 10ετίας του ’90 η κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, αφού το οικονομικό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Αν μια ομάδα δεν έχει χρήμα, παραμένει ουραγός. Ο Πρόεδρος Κώστας Κ.Γεωργακόπουλος και οι συνεργάτες του κάνουν έκκληση σε όσους μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τον Αστέρα να στείλουν το όβολό τους.Διαφορετικά η νέα ποδοσφαιρική σεζόν για τους κιτρινόμαυρους της Ιθώμης διαφαίνεται ομιχλώδης. Ωστόσο ακόμη ελπίζουμε…
Γιάννης Λινάρδος


Α.Π.Σ ‘’ΑΣΤΗΡ’’ ΒΑΛΥΡΑΣ 1951-2011 - Σύντομη ιστορική ανασκόπηση
Πάνω από 60 χρόνια λάμπει… το άστρο της Ιθώμης!
Ο Αστέρας Βαλύρας συγκαταλέγεται στις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας. Το άστρο του συνεχίζει να λάμπει ανεπίσημα από την δεκαετία του 30, ακολούθησε η ίδρυσή του το 1951, και από τον Αύγουστο του 1969, αγωνίζεται ανελλιπώς σε 42 πρωταθλήματα διαφόρων κατηγοριών. Οι κιτρινόμαυροι της Ιθώμης υπήρχαν ως ομάδα πριν το πόλεμο του ’40 και μεταπολεμικά, χωρίς όμως καταστατικό. Επίσημα, δημιουργήθηκαν το 1951 εξού και οι ιστορικές φωτό από το αρχείο του αείμηστου Ανδρέα Τσώνη και τον Σεπτέμβριο του 1969 επανιδρύθηκε με πρωτοβουλία του μετέπειτα επίτιμου προέδρου τους Φώτη Σιάγκρη ή (Μπούζου) όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά οι φίλοι του Αστέρα, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 100ετών. Η μεγάλη του αγάπη για τον Αστέρα, ήταν ο αιώνιος έρωτάς του, και η καθημερινή του ασχολία με την ομάδα συνεχίσθηκε μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής που ήθελε να μαθαίνει τα νέα της ομάδας. Όσον αφορά τα χρώματα «κίτρινο-μαύρο» με έμβλημα το αστέρι, ήταν ιδέα των αείμνηστων αδελφών Ανδρέα και Γιώργου Τσώνη, οι οποίοι ήταν θαυμαστές της πανίσχυρης Αούστριας Βιέννης και της ΑΕΚ. Επίσης για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Αστέρας αγωνίζεται στο δημοτικό γήπεδο «μαρακανά κάμπου» Βαλύρας, το οποίο για να δημιουργηθεί οι κάτοικοι της κωμόπολης παραχώρησαν μέσω του αναδασμού τα κτήματα τους.

Δ’ ΕΘΝΙΚΗ…
Παράλληλα την μεγαλύτερη επιτυχία του ο Αστέρας Βαλύρας την γνώρισε την αγωνιστική περίοδο 1994-’95 με πρόεδρο το Γιάννη Μπουρίκα, ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Δ’ Εθνική. Οι φίλαθλοι της Ιθώμης αλλά και από την ευρύτερη περιοχή πέρασαν ανεπανάληπτες στιγμές στο γήπεδο «μαρακανά του κάμπου» όπως το αποκαλούν, που θα τις θυμούνται για πάντα, καθώς την συγκεκριμένη περίοδο στέφθηκε ο Αστέρας πρωταθλητής Μεσσηνίας και την επόμενη χρονιά στην Δ’ Εθνική «φόρεσαν» την φανέλα μια 11άδα παίκτες από τα πιο γνωστά ονόματα της Μαύρης Θύελλας, όπως ο «βασιλιάς» του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου Άρης Πετρίχος, Κώστας Πλακουδάκης, ο αείμνηστος Τάσος Καλογερόπουλος, Ζώης Δούβας, Γιάννης Αθανασόπουλος, Θόδωρος Πουλόπουλος, Γιώργος Μπούζας, Γιώργος Κόντος, Κώστας Διδασκάλου, Σάκης Κερανούδης και, Σπύρος Δημητρακόπουλος!

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ…
Εξάλλου, στη σύγχρονη ιστορία του Αστέρα, ένεκα και της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε και τα ερασιτεχνικά σωματεία του νομού μας σημαντική συμβολή ώστε να παραμείνει ζωντανός είχε ο επιχειρηματίας και πρώην αντιδήμαρχος Ιθώμης Κώστας Πανούσης ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, την δημοτική αρχή, το δήμαρχο Ιθώμης Κώστα Γεωργακόπουλο και τους γεωπόνους Ηλία Αρ. Μακρή και Νίκο Τ. Καρύδη προχώρησαν στην τοποθέτηση φυσικού χλοοτάπητα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Έτος Ίδρυσης:1969

Έδρα:Δημοτικό γήπεδο Βαλύρας κίτρινο-μαύρο

Χρώματα:Κίτρινο-μαύρο
Άσσοι του παρελθόντος:
Τάσης Μπουρίκας(Κατσιμπούλας), Θανάσης Παπασαραντόπουλος, Γιώργος Τσώνης, Γρηγόρης Αλεξανδρόπουλος, Θανάσης Λύρας, Στάθης Λιοντήρης, Δημήτρης Φειδάς, Τάκης Βασιλόπουλος (έγραψε ιστορία σε Χαραυγιακό και Παναιγιάλειο Α’ Εθνική) Γιάννης Μπουρίκας (σ.σ. έπαιξε και στη Δόξα Μεγαλόπολης Δ’ Εθνική) Γιάννης Μαρινόπουλος, Γιώργος Μακρής, Ηλίας Θεοδωρακόπουλος, Δημήτρης Τζαλαβράς, Βασίλης Τσιλιβίτης, Θωμάς Π. Στρατής, Θωμάς Δ. Στρατής,Βασίλης Ηλιόπουλος,οι Καμενίδης και Δημητριάδης (Θεσσαλονικιοί παίκτες που υπηρετούσαν στην 120 ΠΕΑ και προερχόταν από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης).
Γιώργος Μπουρολιάς (σ.σ. αγωνίσθηκε και στον Ηρακλή Μελβούρνης),Τάκης, Ηλίας και Σάκης Ιωάννου,Σταύρος και  Στέλιος Μακρής (ή Σαραβάκος) Γιώργος Γιαννιάς (σ.σ. μετεγγράφηκε στο Μ.Γ.Σ. Γ’ Εθνική), οι αφοί Λινάρδου: Γιάννης, Θόδωρος και Σταύρος(ο Κρόϊφ του Αστέρα) η επιθετική τριπλέτα του Αστέρα από τα μέσα της 10ετίας του ’70.Ο Θόδωρος (μετεγγράφηκε στη Μαύρη Θύελλα).Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον ''Χατζηπαναγή'' του Αστέρα,τον αείμνηστο Τ.Νιαρέα που έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε εργατικό ατύχημα στο κινηματοθέατρο ''Ηλέκτρα'' της Καλαμάτας.Ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο και θα μπορούσε να διαπρέψει στην Α! Εθνική. 
Ο Άρης Διαμαντόπουλος (σ.σ. μετεγγράφηκε στο Πάμισο. Γιώργος Παναγόπουλος, Αργύρης Δαβίλλας (σ.σ. μετεγγράφηκε στο Πάμισο),Τάκης Οικονόμου (σ.σ. ο κορυφαίος άσος στην ιστορία του Αστέρα Βαλύρας που έκανε καριέρα σε ομάδες των εθνικών κατηγοριών Πάμισος, Παναθηναϊκός, Ρέθυμνο, Εργοτέλης, Ηρόδοτος, Λεωνίδιο κ.α.) Γιάννης Κλειώτης (σ.σ. έπαιξε και στην Δόξα Μεγαλόπολης Δ’ Εθνική) Κώστας Λινάρδος, Γιώργος Γκομέσης, Τάκης, Νίκος και Γιώργος Καρύδης (ο τελευταίος μετεγγράφηκε στο Πάμισο).
 Δήμος Μανιάτης, Μήτσος Δημητρακόπουλος, Τζίμης Αγγελόπουλος, Σπύρος Κωνσταντόπουλος (σ.σ. μετεγγράφηκε στη Μαύρη Θύελλα και μετά στο ΜΓΣ) καθώς και τελευταία μια φουρνιά…αρκετών ταλαντούχων παικτών με συμμετοχή και στις μικτές ομάδες της Ένωσης όπως οι Δήμος Μανιάτης, Χρήστος Καίσαρης, Κώστας Γιαννόπουλος, Νίκος, Πέτρος και Χρήστος Μαρινόπουλος, Δημήτρης Λύρας, Γιάννης Καρύδης, Χρήστος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Σιάγκρης, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ηλίας και Βασίλης Μπουρίκας, Βασίλης Πολυχρόνης κ.α.
Χρήστος Παπαγεωργίου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΌ ΑΛΜΠΟΥΜ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ




Ο Αστέρας στην Δ! Εθνική


Ο Αστέρας στην Α! ιστορική άνοδό του στην Α! κατηγορία το 1977
ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΡΘΙΟΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ε.ΛΙΝΑΡΔΟΣ(ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ),ΘΑΝΑΣΗΣ Δ.ΛΥΡΑΣ(ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ),Μ.ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ(ΜΕΣΟΣ),ΝΤΙΝΟΣ Α.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ+(ΕΦΟΡΟΣ),Π.ΒΑΓΓΕΛΑΚΗΣ+(ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ),ΓΙΑΝΝΗΣ Α.ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ(ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ κ! ΑΡΧΗΓΟΣ),ΧΡΗΣΤΟΣ Θ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ(ΜΕΣΟΣ),ΣΤΑΥΡΟΣ Ε.ΛΙΝΑΡΔΟΣ(ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ),ΘΑΝΑΣΗΣ Χ.ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ(ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ),ΣΤΑΥΡΟΣ Η.ΜΑΚΡΗΣ(ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ).ΚΑΘΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:Δ.ΣΕΝΤΕΜΕΝΤΕΣ(ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ),Π.ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΣ(ΜΕΣΟ ΑΜΥΝΤΚΟΣ),ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΥΜΑΣ(ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ),ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι.ΚΑΡΥΔΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ),ΓΙΑΝΝΗΣ Ε.ΛΙΝΑΡΔΟΣ(ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ),ΚΩΣΤΑΣ Ι.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ(ΜΕΣΟΑΜΥΝΤΙΚΟΣ),ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Σ.ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΣ(ΜΕΣΟΣ),ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Η.ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ(ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ).ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΕΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΟΘΕΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ(ΕΧΑΣΕ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ),ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΑΡΕΑΣ+, Ο ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ,ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΙΕΡΑ.
Υ.Γ:ΟΙ ΣΗΜΕΙΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΦΩΤΗΣ ΣΙΑΓΚΡΗΣ, Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου